KÉRDEZZEN TŐLÜNK!

szakertovalaszoldalteteje1

66 thoughts on “KÉRDEZZEN TŐLÜNK!

 1. Tisztelt Cím!
  A tanácsát szeretném kérni az alábbi kérdésben: házunk 30-as LeierTherm téglából épült, amit a tervek szerint 6 cm (esetleg 8 cm) vastag kőzetgyapot szigeteléssel látnánk el. Mit javasol a vastagságot illetően, ill. ehhez milyen vastagságú lábazati szigetelést ajánl?
  Várom megtisztelő visszajelzését!
  Üdvözlettel,
  V. István

  • Tisztelt V. István!
   Mind a két vastagság megfelel önnek, egy nagyjábóli számítás alapján természetesen a 6 cm- es szigeteléssel is már meghaladja a mai követelményeket a falszerkezet /0,45- ös értéket/. Már csak az a kérdés, hogy milyen értéket szeretnének elérni.
   A lábazatra attól függően tudok vastagságot ajánlani, hogy milyen anyagból készült. Általában a lábazati rész mindig egy rosszabb szigetelő értékkel bíró anyagból készül, így a homlokzati szigeteléshez képest vagy egyforma vastagságú legyen, vagy max. 2 cm-rel keskenyebb legyen a lábazati szigetelő lap. Ne álljon kijjebb a lábazat, mint a homlokzat, de a lábazat rossz értékei miatt ne legyen sokkal keskenyebb sem a homlokzati szigeteléstől.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 2. Szép napot!
  1936-ban épült házunk egy része vályogtégla a többi kisméretű tömör.A téglára 10 cmes kőzetgyapotot gondoltam, de nem tudom hogy a járda szintjétől indulhatok-e vele, vagy a lábazathoz más kell(vékonyabb,vastagabb,más fajta)? A vályogra csak 2-3 cmes kőzetgyapotot tennék (vakolat helyett). Szilikát festékkel festeném a lábazat szeletelt tégla. Érdekelne a véleménye. Előre is köszönöm Tisztelettel:H. Attila

  • Tisztelt H. Attila!
   A lábazatra mindenképpen XPS lapot ajánlok, ha nincs vízszigetelési probléma. Sajnos a kőzetgyapot is képes minimális vízfelvételre, így én inkább min. a járda szinttől számítva 30 cm- es magasságban XPS lapot tennék.
   A lábazati szigetelésnek vagy egy síkban kell lennie a homlokzati szigeteléssel vagy beljebb álljon 1- 2 cm-rel.
   De ez nem okoz gondot, mert a kőzetgyapotnak 0,039- es, míg egy 8 cm- es XPS lapnak 0,036-os a hővezetési tényezője.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

   • Tisztelt Vajda Szilvia!
    A vályog téglára mehet a kőzetgyapot és ha vízszigetelési probléma is van, akkor mi a teendő? Azt is hallottam, hogy kőzetgyapotra nem lehet szeletelt téglát ragasztani. Tisztelettel H. Attila

    • Tisztelt H. Attila!
     Természetesen a kőzetgyapot rendszert lehet alkalmazni vályog falra, de csak abban az esetben, ha nincs vízszigetelési probléma. Természetesen ez mindegyik fajta szigetelésre érvényes.
     Amennyiben fent áll, hogy a vízszigeteléssel gondok vannak, akkor természetesen először azt kell megszüntetni.
     Azért nem ajánlott szeletelt téglára felragasztani a kőzetgyapotot, mert nagy a testsűrűsége, és nem biztos, hogy a tégla olyan minőségben lett felragasztva, hogy elbírja ezt a súlyt.
     Tisztelettel: Vajda Szilvia

     • Tisztelt Vajda Szilvia!
      Köszönöm eddigi segítségét. Még egy kérdésem lenne.Mi a különbség egyes gyártók között és ön melyiket ajánlja?
      Tisztelettel H. Attila

     • Tisztelt H. Attila!
      Szívesen. Természetesen gyártó és gyártó között sok különbség lehetséges. Vásárláskor arra az egyre kell figyelni, hogy a megvásárolt termék rendelkezzen megfelelő minősítést igazoló dokumentumokkal. Mert ha egy termék nem rendelkezik ezekkel a papírokkal, akkor nem is forgalmazható, ha viszont bevizsgált termék, akkor a szabványoknak megfelelő, akár melyik gyártó terméke is legyen.
      Tisztelettel: Vajda Szilvia

 3. kőzetgyapottal szeretném szigetelni házamat,amit porotherm 30cm téglából épitettük.Kérdésem az lenne milyen vastagságú szigetelést tegyek rá,milyen dübeleket használjak és milyen hosszúságú legyen P. Attila

  • Tisztelt P. Attila!
   A Prorotherm 30 N+F falazó elemnek jó a hőszigetelő képessége, és ha szakszerűen lett kivitelezve, akkor majd nem megfelel a mai követelményeknek. Így én min. 5 cm- es szigetelést ajánlok a falazatra, de természetesen a szigetelés vastagsága attól függően növekedhet, hogy milyen eredményt szeretne elérni.
   Szigetelést rögzítő dübelnek én mindenképpen fémszeges dübelt ajánlok, a kőzetgyapot súlya miatt is.
   Egy pontos érték kiszámításához kérem keressen fel egy energetikust.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 4. jó napot kívánok ötvencentis vályog falat szigetelnék, van e értelme egy két centis kőzetgyapotnak,vagy tegyek vastagabbat. K. György

  • Tisztelt K. György!
   Javaslatom szerint 5 cm alatt nem érdemes szigetelni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 5. Tisztelt Vajda Szilvia!
  Most megvásárolt lakásunkat szeretnénk szigetelni. Egy hármas ikerház szélső lakása, (tégla, betonkefnis) A mennyezetet belülről szeretnénk szigetelni, mivel nagyon magas a belmagasság, ezt egy gipszkarton menyezettel szeretnénk megoldani. A kérdésem az lenne, hogy a szigetelésnek üveggyapotot, vagy kőzetgyapotot javasol, illetve milyen vastagságú legyen? Olvastam párazáró ill. páraáteresztő fóliáról is, mivel a lakás penészes mindenképp szükséges lenne?
  Tisztelettel: B.né

  • Tisztelt B.né!
   Természetesen jó megoldás a gipszkarton álmennyezet. De ha van lehetőség, akkor nem csak a gipszkarton fölé raknék szigetelést, hanem a födém felső részére is, úgy hogy kinyúljon a koszorúk fölé is. Így nagyobb százalékban lehet elkerülni a hőhidat.
   Min. 2 x 10 cm- es szigetelést javaslok, ahhoz hogy ténylegesen legyen hatása. Gipszkarton fölé inkább a tekercses üveggyapotot javaslom, mert kisebb a súlya. Ha nem járható födém szigetelést készítenek, akkor oda is megfelelő a tekercses üveggyapot.
   A gipszkarton mögé mindenképpen javaslok párazáró fóliát. Födém szigetelés esetén pedig a szigetelő anyag fölé javaslok még egy páraáteresztő fóliát.
   A penészesedésnek több oka is lehet, pl. hőhid, magas páratartalom, vagy nem megfelelő szellőztetés, esetleg valamelyik szerkezet vizesedése.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 6. Tisztelt Vajda Szilvia!
  Egy vályogházat készülünk vásárolni, 45cm-es vályog fallal, tégla alappal, a felmérés szerint vízszigetelési problémák nélkül. A födém, saralt és kb 40cm vastag. A falra 8cm-es kőzetgyapot szigetelést tervezünk. A kérdésem az lenne, hogy a vályogtéglába milyen dübelt javasol, valamint hogy a szigetelés legkülső rétege milyen legyen? Gondolom a műanyag bázisú külső vakolatot ide nem szabad felhordani. A padlásra párazáró fólia + 10cm szigetelést gondoltam. Jó lehet ez így? Egyelőre a padlás járhatóságáról élére állított padlók, valamint arra szögelt másik padlók gondoskodnának.
  Előre is köszönöm válaszát, tisztelettel:
  B. Zoltán

  • Tisztelt B. Zoltán!
   A dübel hosszát nagyon sok minden befolyásolhatja. Érdemes előtte számolni, hogy milyen rétegrenden menne is keresztül a dübel. Pl. 8 cm- es szigetelés + 1- 2 cm- es ragasztó vastagság + 2- 3 cm alapvakolat + érdemes vályognál egy 6-10 cm- es befúrással számolni = vagyis 17 – 23 cm- es hosszal lehet számolni, de érdemes a kivitelezővel egyeztetni előtte.
   Kőzetgyapot szigetelésre elsősorban a szilikon vakolatot javaslom.
   A padlás szigetelő anyag fölé javaslok egy páraáteresztő fóliát még az elhelyezett burkolat alá, hogy ne tudjon porosodni a szigetelés.
   Ami nagyon fontos, hogy csak abban az esetben kezdje el a szigetelést bármelyik szerkezetnél is, ha biztos, hogy száraz a szerkezet.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 7. Kedves Szilvia!
  Én is kőzetgyapottal szeretném a padlásfödémet szigetelni.
  Nem tudom, hogy jól tudom-e, de nekem azt mondták, hogy a padlásfödémre tegyek egy párazáró fóliát, és rá a kőzetgyapotot. Nekem 20 cm-est javasoltak, de ekkora méretben még nem láttam. Vegyek 2 db 10 cm-est? A dupla szigeteléssel valóban fele annyi a hőveszteség?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv.:
  S. Gábor

  • Kedves Gábor!
   Födém szigetelésnél min. 20 cm- es szigetelést javaslok, kétszer 10 cm-ben leterítve. Azt nem mondanám, hogy fele annyi hővesztesége lesz a két réteg miatt, de biztos, hogy jobb eredményt ér el.
   A szigetelés alá párazáró fóliát, a szigetelés fölé páraáteresztő fóliát javaslok.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 8. Kedves Szilvia!
  Egy éve vásároltam egy vályogfalból felépített házrészt. A szomszédtól egy futóra rakott kb. 14 cm-es vályogfal választ el, ami miatt szinte minden áthallatszik.
  Szeretnék a vályogfal elé 10-es válaszfal téglából felhúzni egy falat és gondoltam a két fal közé teszek valami szigetelést.
  Kérdésem az lenne, hogy üveggyapot, vagy kőzetgyapot legyen a köztes szigetelés. Felvet-e bármilyen problémát a fent leírt elképzelésem? Amennyiben, igen Ön szerint mi lenne a jó megoldás?
  Köszönettel: Sz. Ákos

  • Kedves Ákos!
   Sajnos nekünk nincs olyan szigetelő anyagunk, ami megfelelne az ön által leírt rétegrend közé. Amit tudok javasolni az gipszkarton előtét fal plusz szálas szigeteléssel. De csak abban az esetben, ha szárazak a falak. Gipszkarton előtét falba elsődlegesen Ursa TWP 1 üveggyapotot javaslom szigetelőanyagnak.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 9. Kedves Szilvia! Magasföldszinten vásároltam lakást a nyáron, ez az első telem, és eléggé hideg a lakás. Alattam a lakásokhoz tartozó tárolók vannak. Arra gondoltam, hogy a lakás alatti tároló mennyezetét ha leszigetelem, talán javul a hőérzet. Az épület tiszta betonból van, volt orosz laktanyai lakásról van szó. A legolcsóbb, legegyszerűbb megoldást szeretném, ehhez kérném a véleményét, mit javasol?
  Köszönettel: Anikó

  • Kedves Anikó!
   Természetesen jó ötlet alulról szigetelni. A legegyszerűbb, és a legolcsóbb megoldás, ha EPS 80 polisztirol lapot ragaszt, illetve dübelez a mennyezetre. Esetlegesen ezt a felültet lehálózza, és legletteli, akkor még le is lehet festeni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 10. Tisztelt Vajda Szilvia! A házunk meglehetősen vegyes építésű vannak téglafalak és különböző vastagságú tégla-vályog (soronként felváltva) falak is. A lábazat 1 m magas. A szigetelés alapvetően jó de mivel utólagosan volt behúzva, egy-két helyen van a házban tenyérnyi vizes folt a padlónál a falon. A tisztán polisztirolos megoldást a párazárási tulajdonságai miatt nem merem megkockáztatni, viszont a teljes felületre a vakolható kőzetgyapot túl költségesnek látszik. Mindenképpen szeretném megoldani a ház falainak szigetelését. ezért arra gondoltam a részek jellegétől függően polisztirolos, vakolt kőzetgyapotos, és szellőztetett kőzetgyapotos előfalas megoldásokkal oldanánk meg a problémát az adott faltípushoz szabott vastagságban. A kérdésem ez volna, hogy ezeket milyen módon lehet korrektül illeszteni a függőleges találkozásoknál? Műszakilag van-e ellenjavallata annak, hogy a lábazati rész fölött 60 centis csíkban kőzetgyapotot fölé EPS lapokat tegyek illetve feltehetően javítja-e ez a fal alsó részének szárazontartását? Ha ez megoldható a vakolt kőzetgyapotot és polisztirolt kell-e elválasztani valamivel (pl indítóprofil) vagy egybe lehet hálózni- van-e olyan ragasztójuk amely minkét anyagtípushoz alkalmas? Köszönettel B. Olivér

  • Tisztelt B. Olivér!
   Mindenképpen először a vizesedést kell megszüntetni. Sajnos a vakolható kőzetgyapotot sem lehet egy vizes falazatra felhordani.
   Elsősorban javaslom a vízszigetelés ellenőrzését, és javítását, majd a vizes felületet el kell látni egy szárító vakolattal, és ha már megszűnt a vizesedés, akkor javaslom csak a hőszigetelést.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 11. Tisztelt Vajda Szilvia!
  Panelházban lakunk és hangszigetelni szeretnénk, mert túlságosan zajos a szomszéd.(zene).Azt szeretném megkérdezni, hogy hány mm-es vastagságú kőzetgyapotot tudna ajánlani?Egyáltalán a kőzetgyapot a legjobb?Válaszát nagyon köszönöm! T. Diána

  • Tisztelt T. Dániel!
   Sajnos hangszigetelésben nem igazán vagyunk otthon. Nem tudom, hogy most külső, vagy belő szigetelésre tetszik gondolni?
   Belső szigetelésnek elsősorban az URSA TWP1- es táblás üveggyapotot tudom javasolni gipszkarton válaszfalba. Viszont az, hogy milyen vastagságban érdemes beépíteni, az attól függ, hogy milyen erősségű az a hang, amit le szeretne szigetelni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 12. Tisztelt Szilvia!
  28cm-es szilikát falazatú házamra szeretnék tenni
  10cm-es szigetelést. Az első kérdésem az lenne, hogy melyik
  szigetelőanyagot ajánlja EPS vagy esetleg kőzetgyapotot, és miért. A másik kérdésem, hogy így milyen értékű lesz falazat hőátbocsájtási értéke. T. Viktor

  • Tisztelt Viktor!
   A szilikát falazatnak elég jó a hőszigetelő képessége (persze attól függően, hogy pontosan melyik típusról beszélünk), így biztos, hogy jó eredményt fog elérni egy 10 cm- es vastagságú szigeteléssel. De ahhoz, hogy pontos értékekről tudjunk beszélni mindenképpen szükség lenne egy pontos számításra, és hogy mit szeretnénk elérni.Így ezzel kapcsolatban egy energetikust legyen szíves felkeresni.
   Gyakorlatilag nem látom akadályát, hogy polisztirol lap szigetelést alkalmazzon, de természetesen a kőzetgyapot szigetelés is megfelelő.
   Ami nagyon fontos, hogy hőszigetelés előtt mindenképpen ellenőrizze a falazat szárazságát.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 13. Szép napot!
  B30-as téglából épült az épületem (1993-ban), amin kb. 3-4 cm vtg.-ban polisztirol gyönggyel kevert vakolat van.
  Ilyen esetben vajon milyen vastag hőszigetelés szükséges? K. Attila

  • Tisztelt Attila!
   Az ön által leírt falazatra minimum 6 cm- es szigetelést javaslok, de ez attól is függ, hogy milyen értéket szeretne elérni. A pontos értékekért kérem keressen fel egy energetikust.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 14. Tisztelt Vajda Szilvia!
  1990-ben épült családi házunk 38 cm vastagságú téglából. Az akkori szabványnak megfelelően a födém is lett szigetelve, de szerintem vékony (max 3-5 cm vastagságú) hungarocell lapok vannak a beton alatt. Kérném a véleményét, a kültéri szigetelés anyagára és vastagságára és a födém utólagos szigetelésére is.
  Köszönettel: Ildikó

  • Tisztelt Ildikó!
   Nem tudom, hogy a tégla alatt milyen falazó anyagra tetszik gondolni. De tegyük fel, hogy tömör kis tégla. Ebben az esetben a 38 cm- es vastagságú falazatra min. 10 cm- es szigetelést javaslok. A pontos értékekkel kapcsolatban, kérem keressen fel egy energetikust.
   Mivel a födémről sem tudtam meg sok mindent, így oda kb. 20 cm- es tekercses üveggyapotot javaslok leteríteni, persze csak nem járható födém szigetelés esetén.
   Amennyiben a födémet szeretnék tárolásra is használni, akkor vagy a padlás szigetelő lapot, vagy lépésálló polisztirol lapot + beton réteget javaslok használattól függően.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 15. Tisztelt Vajda Szilvia!
  poroterm 38 téglából épült az épület, a padláson 2-3 cm hungarocel van beton béléstesten némi szerelő betonnal.
  Szeretnék tanácsot kérni a szigetelés vastagsága és anyagával kapcsolatban, ami hosszú távon megfelelő lesz.
  köszönettel: Attila

  • Tisztelt Cs. Attila!
   Min. 15 cm- es tekercses üveggyapotot javaslok, amennyiben nem szükséges járható födém szigetelést készíteni. De ha hosszú távban gondolkozik, akkor min. 30 cm- es szigetelést javaslok.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 16. Tisztelt Vajda Szilvia!
  Száz éves vályog házam padlását szeretném szigetelni,mert az agyag tapasztás nagyon rossz állapotban van. Ehhez kérnék segitséget, hogy milyen típusú kőzet-üveggyapot legyen, ill kell-e használni valamilyen fóliát is .Természetesen szeretném biztosítani a ház megfelelő szellőzését a födémen keresztül.
  Segítségét előre is köszönöm!
  Tisztelettel J. Attila

  • Tisztelt J. Attila!
   Amennyiben a födém szerkezet felső agyag rétege már nem megfelelő, mindenképpen javaslom az elbontását, legalább is a mozgó részekét.
   Mivel nem igazán tudunk a vályog páramozgásáról sok vizsgálatot felmutatni, ezért talán nem javaslom a hagyományos rétegrendet. Inkább a szigetelés alá, és fölé is csak egy üvegfátyol leterítését javaslom.
   Szigetelés előtt viszont ajánlott egy páratechnikai ellenőrzést készíttetni az épületről.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

   • Tisztelt Vajda Szilvia!
    Köszönöm a gyors válaszát! Még egy kérdésem lenne. Fürdőszoba fölötti padlás szigetelésekor az Ön által javasolt üvegfátyolra kőzetgyapot- vagy üveggyapot kerüljön?
    Tisztelettel J. Attila

    • Tisztelt J. Attila!
     Úgy mond mindegy, hogy üveggyapot, vagy kőzetgyapot kerül födém szigetelésre, mivel magas pára mennyiség alakulhat ki a fürdő szoba miatt, így mindenképpen érdemes egy páratechnikai ellenőrzést elvégeztetni. Ezenkívül lehetséges, hogy itt már szükség lenne párazáró fóliára is.
     Tisztelettel: Vajda Szilvia

 17. Tisztelt Vajda Szilvia!
  Szeretném a tanácsát kérni hangszigetelési témában.A mi szobánkat és aszomszédét csak egy 10cm res téglafal válassza el,es nagyon nagy az áthallás.Mia véleménye egy 5cm res közetgyapot szigetelé felrakásárol.Milyen mértégben oldaná meg aproblémámat.
  Válaszát elöre is köszönöm. M. Ferenc

  • Tisztelt M. Ferenc!
   Ilyen helyre elsősorban gipszkarton előtét falat javaslok min. 5 cm- es táblás üveggyapot szigeteléssel (URSA TWP1).
   Természetesen figyelni kell, hogy a profilok alá kerüljön rezgést csillapító szalag, mert a profil vezetheti a rezgéseket.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 18. Tisztelt Vajda Szilvia!
  Szeretném a tanácsát kérni hőszigetelésben. Ikerházunk gázszilikátból épült, melynek vastagsága 30 cm. Milyen szigetelő anyagot javasolna? 10 cm-es polisztirol szigetelés egyenértékű a kőzetgyapot 5 cm-es szigetelésével?
  Előre is köszönöm!
  Üdvözlettel: K. János

  • Tisztelt K. János!
   A második kérdésére sajnos azt kell mondanom, hogy nem. A vakolható kőzetgyapotnak ált. 0,039-es a hővezetési tényezője, míg az EPS 80-as polisztirol lapnak átl. 0,040-es. Ami azt jelenti, hogy kb. 1- 1,5 cm-es különbség van a két anyag szigetelő képessége között.
   Gázszilikát épületre min. 10 cm-es szigetelést javaslok, de a pontos értékekkel kapcsolatban kérem keressen fel egy energetikust.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 19. Kedves Szilvia!
  Tanácsát kérném!
  1983-ban épült cseh, poniklec típusú (nyaraló) faházban lakunk, és ezt szeretném kívülről leszigetelni és tetőszigetelni is. Kőzetgyapotos szigetelésre gondoltam mindkét helyen. A kérdésem, hogy Ön mit ajánlana a szigeteléshez? A lapok felhelyezése ugyanúgy történne mint téglaépületeknél, vagy másként, mivel fa a ház?
  Kívülre milyen vakolatot ajánlana?
  Üdvözlettel,
  K. Bálint

  • Kedves Bálint!
   Elsősorban kőzetgyapot szigetelést javaslok én is. De egy páratechnikai számítással meg lehet határozni a szigetelő anyag pontos típusát, és vastagságát.
   Egy minimális eltérés van a hagyományos falazat, és a fa szigetelése között. A fára sajnos nem lehet a hagyományos por alakú ragasztóval felragasztani a szigetelő anyagot. Így vagy EPS PURHAB ragasztóval tudja a ragasztást megoldani, plusz mechanikai rögzítéssel (faforgácslap csavar és tárcsa), vagy csak mechanikus rögzítéssel, viszont ebben az esetben több rögzítést kell alkalmazni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

   • Kedves Szilvia!
    Köszönöm válaszát! Páratechnikai számítást Önök tudnának csinálni a házon, vagy tudna ajánlani valakit?
    Szuper lenne!
    Üdvözlettel,
    K. Bálint

    • Kedves Bálint!
     Sajnos nem tudunk készíteni, és jelenleg nem állunk senkivel ilyen kapcsolatban, hogy javasolni tudnám.
     Tisztelettel: Vajda Szilvia

 20. Kedves Vajda Szilvia!
  Könnyűszerkezetes épület főfal szigeteléséhez,minimálisan milyen vastagságú kőzetgyapotot javasol? K. Krisztina

  • Kedves K. Krisztina!
   Természetesen a szigetelés vastagsága a falazat pontos rétegrendjétől, és a vastagságától függ. Ezenkívül tudni kell, hogy mit is szeretnénk elérni, pl. a jelenlegi min. értéket, vagy egy jobb besorolást. Sajnos a kérdése elég sok dolgot felvett így nem lehet rá egy egyszerű választ adni. A pontos értékekkel kapcsolatban mindenképpen érdemes felkeresni egy energetikust.
   Mivel egy rosszul, vagy nem megfelelő mennyiségben szigetelt felületet sokkal rosszabb utólag szigetelni, mint ha az elején egy pontos értékkel tudnak számolni.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 21. T. Címzett!
  A kőzetgyapotnak mekkora a súlya 1 négyzetméteren 15 cm-es vastagság esetén?
  Köszönettel!
  Ildi

  • Tisztelt Ildikó!
   A Nobasil MPN kőzetgyapot testsűrűsége: 30 kg / m3. Ebből már ki tudja számolni az önnek szükséges adatot.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 22. Tisztelt Vajda Szilvia,
  A talpszelemen gerendát szeretném kívülről kőzetgyapottal szigetelni, mivel érdemes rögzíteni a fához a gyapotot?
  Köszönöm. B. József

  • Tisztelt B. József!
   Amennyiben vakolható kőzetgyapotot szeretne használni, akkor csak abban az esetben tudja ragasztás nélkül, csak mechanikusan rögzíteni fára. Ha a súlyt nem a rögzítő viszi. Vagyis biztosít alátámasztást a szigetelésnek. Ha ez teljesül, akkor sima faforgács csavarral lehet rögzíteni, plusz szigetelést rögzítő tárcsával.
   Viszont amennyiben megoldható hogy “körbe” tekerje a talpszelemen gerendát, akkor a legegyszerűbb megoldása tekercses üveggyapottal lefedni. Ha csak nem alakulhat ki hurrikán szerű szél járás elméletileg a helyén kell maradnia a szigetelésnek.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 23. Tisztelt Vajda Szilvia!
  Társasházunk homlokzatát mindenképp fel kell újítani, de nagyon gondolkodunk a hőszigetelésen. Az erkélyek, portálok, egyéb részletek elég sok következményt vonnak maguk után, amik még drágítják a munkát. Okoz valamilyen problémát, ha nem készül mindenütt hőszigetelés, vagy nem egyforma vastagságban? A mostani falújítás csak az utcai homlokzatot érinti, vagyis az udvari szobák most semmiképp nem kapnának hőszigetelést.
  A ház 1961-ben készült el, a falak 38-as kisméretű téglából vannak.
  Köszönöm a választ. Tisztelettel:
  Annamária

  • Tisztelt D. Annamária!
   Mindenképpen azt javaslom, hogy kb. egy időben legyen egységesen leszigetelve az egész épület. Sajnos a szigetelt, és a szigeteletlen felületeknél előfordulhat erősebb hőhíd kialakulása, ami magával vonzhatja a páralecsapódást, és a penészesedést.
   Ezenkívül fontos szem előtt kell tartani, hogy hova, milyen vastagságú szigetelés kerüljön, mert ha nem egységesen szigetelünk a szerkezet anyagától, és vastagságától függően, akkor is felmerülhetnek az előbb említett problémák.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 24. tisztelt vajda szilvia egy 1940ben epult fahazat szeretnenk kivulrol hoszigetelni es szeretnem avelemenyet kerni hogy milyen szigetelot lehetne hasznalni es milyen vastag legyen a szigetelo anyag koszonom avalaszat tiszteletel;robert

  • Tisztelt Róbert!
   Sajnos elég “tág” kérdés kört tetszett feltenni, és sajnos erre így nem is tudok válaszolni.
   A szigetelő anyaga a falazat rétegrendjétől, és páratechnikai értékétől függően lehet polisztirol lap, és kőzetgyapot is. Bár a kőzetgyapotnak elég nehéz a felfogatása.
   A szigetelő anyag vastagságát szintén a meglévő falazat rétegrendje, és a mostani szigetelése határozza meg.
   Így megkérném, hogy legyen szíves felkeresni egy energetikust, aki pontos számítások alapján meg tudja önnek határozni a szigetelés fajtáját, és vastagságát is.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 25. Tisztelt Vajda Szilvia!
  1956-ban vályogból épült házat szeretnék kívülről szigetelni, a fal vastagsága kb.50 cm. Az északi fekvésű hátsó fal helyiségei belülről már régebben szigetelésre kerültek – hungarocell+gipszkarton. Elképzelés szerint 10 cm-es ásványi hőszigetelőt, a lábazathoz expertet szeretnénk tenni.
  Kérem válaszát, hogy ez megfelelő-e és 160-as dűbel elég-e a felrakáshoz.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: H. Melinda

  • Tisztelt H. Melinda!
   Vályog épület esetén mindenképpen javasolt egy páratechnikai számítást készíttetni szigetelés előtt. Ebből pontosan meghatározható, hogy milyen típusú, és milyen vastagságú szigetelés megfelelő önnek. Amennyiben szárazak a szigetelendő felületek, és a kapcsolódó szerkezetek is, akkor megfelelő lehet a 10 cm-es kőzetgyapot rendszer a homlokzatra.
   Sajnos a dübel pontos hosszúságát csak helyszínen egy kivitelező tudja meghatározni. A dübel hosszát a meglévő rétegrend, és a falazat minősége határozza meg.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 26. Kedves Vajda Szilvia,
  A családiházunk eredetileg a hatvanas-hetvenes években épült, nagyméretű szilikát téglából. 12 éve részben felújítottuk és most a külső homlokzatot szeretnénk jól leszigetelni. Polisztirol vagy kőzetgyapot? Nem tudom mi alapján döntsünk? A polisztirol nem túl tűzveszélyes? Milyen vastagságot használjunk? Szeretném, ha már megcsináljuk jelentősen javulna a házunk hőszigetelése.
  Tisztelettel: Péntek László

  • Kedves P. László!
   Örülök, hogy így gondolkoznak. Sajnos a legtöbben csak azzal foglalkoznak, hogy feltegyenek egy vastagabb szigetelést, és úgy gondolják kész, mindent megtettek az ügyért. Persze később kijönnek a tervezés hiányából adódó hibák, és ilyenkor már költségesebb a kijavítása.
   Mindenképpen azt javaslom, hogy keressenek fel személyesen egy energetikust. Aki pontos adatokból, pontos számítások alapján meg tudja önöknek határozni, hogy hova, milyen típusú, és vastagságú szigetelést érdemes tenni. Ezek alapján nem csak az épület optimális szigetelését érhetik el, de a szerkezetek élettartalmi minőségét is fenn tudják tartani.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 27. Kedves Vajda Szilvia!
  Egy többlakásos társasház I. emeletén lakom. A ház betonból épült. A lakás szélső lakás, a szobák külső fala északi fekvésü, igy télen-nyáron hideg. A ablakok cseréje már megtörtént,igy viszont penészesedik is. Most szeretném a belső szigetelést megoldani /szobán belül/, de csak az északi falon. Igy talán a penészesedés is elkerülhető lenne.
  Ön milyen szigetelést ajánl: üveg-, vagy kőzetgyapotot, és milyen vastagságban.
  Köszönettel: Ilona

  • Kedves Ilona!
   A belső oldali hőszigeteléseket nem igazán javasoljuk, főleg olyan esetben is mint az Öné. Sajnos nagy valószínűséggel a penészesedést nem szüntetné meg, hanem csak eltakarná. Elsősorban mindenképpen csak külső szigetelést javaslok. Ideiglenesen esetleg egy gipszkarton előtét falat tudok javasolni, a falazat tisztítása, után szálas szigetelő anyag alkalmazásával lehet megoldani a hőszigetelést.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 28. Tisztelt Szilvia!
  Nagyon szépen köszönöm gyors válaszát, de még mindig lenne kérdésem, laikus lévén.
  A T.ház külső hőszigetelése belátható időn belül nem történik meg, ezért a kérdésem, hogy mit jelent az “ideiglenes megoldás” Mennyi időre szólhat igy a belső szigetelés, ha mégis ezt választanám. Ezen kivül a “szálas szigetelőanyag” az üveggyapotot jelenti?
  Előre is köszönöm szives válaszát, és segitségét!
  Tisztelettel: Ilona

  • Tisztelt Ilona!
   Egy belülről szigetelt ház falazatát, úgy gondolja el körülbelül, mint egy fűtetlen, elhanyagolt épület falazatát. Ha belegondol, akkor ezek az épületek max. 5 év után tönkre mennek.
   Ezért 1-2 évnél tovább nem javaslom a külső szigetelés kivitelezésének eltolását. Ezenkívül a falazat egyedi tulajdonságaitól ez az időszak bár merre tolódhat.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

 29. Tisztelt Vajda Szilvia! Vakolható kőzetgyapottal szigetelt házra szeretnék még plusz szigetelést rakni! Lehetséges szigetelőanyagok és technológiák érdekelnének! Tisztelettel D. Sándor.

  • Tisztelt D. Sándor!
   Mivel kőzetgyapotrendszerről van szó, és ez az anyag elég nagy testsűrűséggel rendelkezik, így kérem keressen fel egy gyártó céget. A kérdésére egy vakolható kőzetgyapot gyártó cég alkalmazás technikusa pontos választ tud adni, kivitelezési tanácsokkal együtt.
   Ilyen gyártók pl. Knaufinsulation, Rockwool, Isorc.
   Tisztelettel: Vajda Szilvia

Comments are closed.